Ma 10 éve mutatták be a hazai mozik a Bosszúállók filmet, 6+1 dolog, amit talán nem tudtál a Bosszúállókról

2022. ápr. 26

Bármennyire is hihetetlen, mégis igaz: éppen 10 éve annak, hogy a hazai mozik először mutatták be a Bosszúállók filmet. Ebből az alkalomból, április 29-én pénteken, csak egyszer újra nagyvásznon a MARVEL Univerzum első fázisának zárófilmje a Bosszúállók.
Bár a Végjátékkal egy időre mindenképp el kell búcsúznunk a Bosszúállóktól, de aggódnunk nem kell, nem maradunk Marvel filmek nélkül. Május 4-én premier előtt érkezik a KULTIK mozikba a Doctor Strange az őrület multiverzumában, június elején pedig jön a Thor: Szerelem és mennydörgés.


A filmről az elmúlt 10 évben már sok minden kiderült, de íme 6+1 dolog, amit talán még nem tudtál minden idők egyik legsikeresebb filmjéről.

A filmkódneve csapatölelés volt
Ha egy film elég népszerű ahhoz, hogy franchise váljon belőle akkor, a későbbi részekhez a gyártók kezdetben munkacímet adnak. Tekintettel arra, hogy abban az időben a Bosszúállók volt a legjobban várt film, az alkotók a „GROUP HUG” csoportölelés munkacímen dolgoztak, hogy nehogy hamarabb kiderüljön valami, mint ahogy azt eltervezték.

Tony Stark nassolivalója igazi
A sztárok tisztában vannak vele, hogy a hosszú forgatások alkalmával egy-egy étkezés kimarad. Éppen ezért Robert Downey Jr. a stúdióban a legkülönfélébb helyekre dugdosott el nassonivalókat, hogy ha szükséges, pillanatok alatt bekaphasson egy-egy falatot. A film egyik legviccesebb jelentében Vasember áfonyával kínálja Amerika Kapitányát, ami nem szerepelt az eredeti forgatókönyvben, de a próbajelenet annyira tetszett a készítőknek, hogy végül benne maradt a filmben.

Vöröskoponya is lehetett volna a főgonosz
A CBR szerint a film eredeti forgatókönyvírója, Zak Penn (The Incredible Hulk) azt mondta, hogy "némi vita folyik arról, hogy a főgonosz Loki vagy Vörös Koponya legyen. Végül az egész MCU egyik legnépszerűbb karaktere a Tom Hiddleston által megformált Loki lett.

Hangya és darázs is szerepelt az eredeti tervekben
A film alapjául szolgáló 1963-as képregényben a Bosszúállók Thor, Iron Man, Hulk, és Ant-Man és felesége, Wasp. Hangya és Darázs még a film eredeti terveiben is szerepeltek, de végül az alkotók úgy ítélték meg, hogy nélkülük sikeresebb lesz a film, Amerika Kapitány pedig alapítótag lett.

Már a Bosszúállók is majdnem 3 órás film lett
A forgatás több mint három hónapig, egész pontosan 92 napig tartott, és állítólag a film eredeti vágása több mint három óra hosszú volt. A kivágott jelenetek végül a Blu-Ray kiadásban szerepelnek. A Bosszúállók Végjáték rész, viszont nem jutott ilyen sorsra, a maga 182 percével.

Mi is imádjuk a Bosszúállókat
5+1 a KULTIK grafikai vezetője, minden megbeszélésen jegyeztére rajzol egy Marvel figurát…